Kosolan kievari

Lapuan maamerkkinä kohoavan Kosolan talon historiallinen kievari toimii jälleen sadan vuoden tauon jälkeen. Talon laaja restaurointi on kievarin osalta valmis ja siinä toimii nyt tilauskahvila sekä  tilausravintola. Kosolan kievarin ravintolapalveluista vastaa monin tunnustuksin palkittu, lähiruokaa valmistava Juurella-ravintola, jota johtavat seinäjokelaiset Jani Unkeri ja Miia Keski-Nikkola.

Kahvila- ja lounaspalveluita järjestää lapualainen herkkuleipuri ja kahvilayrittäjä Olli Lahdensuo. Asiakaspaikkoja on kievarin alakerrassa 80 ja yläkerran kabinetissa 15.

Keväällä 2020 aloitettu restaurointi jatkuu talon muissa osissa toistaiseksi. Kunnes lisätiloja valmistuu, kievarin tilat palvelevat myös perhejuhlien, yritystilaisuuksien, sekä talossa järjestettävien tapahtumien ympäristönä.

Talon historia on poikkeuksellisen kiehtova ja monimuotoinen. Historiaopastuksia pitävät tilauksesta tarinankertojat Heli Karhumäki ja Taina Hautamäki. Talokokonaisuus on rakentunut paikalleen Lapuanjoen rantaan kolmessa vaiheessa, joista varhaisin on 1700-luvulta. Tämän vanhimman talon rakenteiden päälle toteutettiin 1861 muutokset, joista rakentui talon matalampi siipiosa, nykyinen kievari. Vuonna 1887 rakennettiin sen kanssa kulmittain jokirannan suuntainen kaks- ja puolifooninkinen
talo, ja ne yhdistettiin vuonna 1959 noin 700 neliömetrin ja 24 huoneen kokonaisuudeksi yhdyskäytävin ja portaikoin.

Ryhmille suunnatut matkailupalvelut löytyvät Kosolan Talon verkkosivuilta.

Tässä lisää mielenkiintoisia kohteita Lapualla