Kosolan talo

Kosolan talo on toiminut maatilan päärakennuksena, Suomen ensimmäisenä maaseutukirjakauppana, liiketiloina, majatalona, jääkärietappina, asekätkentäpaikkana, lapuanliikkeen päämajana sekä valtakunnallisen Herättäjä-yhdistyksen toimipaikkana ja kirjakauppana. Talon rakennutti maakauppias Anders Wikman vuonna 1861 hyödyntäen paikalla jo 1700-luvun lopulta lähtien olleen edellisen talon runkoa. 

Talon historia on erittäin värikäs. Siinä on asunut, vaikuttanut ja vieraillut suuri joukko aikansa tunnetuimpia persoonia, kuten esimerkiksi Kauhavan ruma vallesmanni Adolf Hägglund, järjestövaikuttaja Aliina Lahdensuo, kirjailija Artturi Leinonen, lapuanliikkeen johtohahmo Vihtori Kosola, sekä suuri joukko herännäisjohtajia kuten kirjailija Armas Antila ja professori Jaakko Elenius.

Kosolan talo Oy on restauroinut taloa matkailukäyttöön. Kosolan kievarin aukioloajat ja talon ryhmille suunnatut matkailupalvelut löytyvät Kosolan Talon verkkosivuilta.

Kosolan Talolle on myönnetty kesällä 2023 ECEAT Suomi ry:n (European Centre for Ecological and Agricultural Turism) sertifikaatti. Se myönnetään ympäristövastuullisesta matkailusta.

Visit Finlandin  STF-merkki myönnetään matkailualan yritykselle, joka huomioi toiminnassaan niin ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen kuin taloudellisenkin kestävyyden.
 
 

 

 

Yhteystiedot

Osoite

Puhelin

Sähköposti

Verkkosivusto

Somet

Tässä lisää mielenkiintoisia kohteita Lapualla